February 19, 2011

"Photo" di Facebook semakin canggih !

Hai kepada pembaca blog ini , aku ada satu soalan , kamu guna facebook kha ?
mesti la kan.. di zaman IT sekarang , asal internet mesti Facebook . Kita semua kenal facebook . Semakin hari , semakin banyak pengguna facebook.. Bagi pengguna giat facebook , munkin dia akan sedar sesuatu yang berubah pada "Photo" facebook.Facebook telah membuat beberapa "upgrade" pada kemudahan " Photo " di facebook...

Terdapat 3 pembaharuan pada "Photo" kat facebook iaitu ,

"Hi-Res Photo" , "Better Photo Viewer" , dan "Tagging and Uploading improvement"


High Resolution PhotoFacebook telah membuat kemampuan saiz untuk gambar semakin mendadak !
dari 720pixel ke 2048pixel . Ini membolehkan gambar permandangan , group photo atau apa-apa pun di upload lebih besar ! 

New Photo ViewerSemua mungkin sudah sedar tentang perubahan ini . Kemudahan ini membantu kita untuk melihat gambar , tanpa perlu pergi ke mana-mana... Selain itu , pihak facebook juga telah membuat coding baru , anda akan sedar pertukaran gambar semakin cepat *bergantung pada internet mu la* Ia juga memberi ruangan hitam untuk memberi effect yang lebih mendalam pada gambar yang kita ingin lihat.


Easier Tagging and UploadKemudahan ini membantu kita ketika mengupload gambar yang banyak orang , tapi malas nak tag setiap satu . Dengan sistem upload&tag facebook baru , facebook akan kesan untuk muka dan memberi ruang untuk kita tag seseorang , ini akan menjimatkan kita masa.
Upload Engine facebook juga semakin meningkat kerana ia di bina semula mengunakan teknologi Flash yang terbaru , supaya kita dapat upload dengan senang dan cepat..Jadi , apa lagi .. MULA LA MENG-UPLOAD !
Jangan lupa juga untuk add saya di FACEBOOK !